Dream Glow Pavilion / Daxing Jizi Design

0

Dream Glow Pavilion / Daxing Jizi Design

© Dalian Zhang© Chao Zhang© Chao Zhang© Chao Zhang+ 42

© Chao Zhang
© Chao Zhang

Text description provided by the architects. With the curatorial theme “Seeking the Glow of the Future”, Glow Shenzhen 2021 seeks to integrate light art into urban life and unleash the vitality of urban public space. Daxing Jizi is invited to exhibit his architectural installation, “Dream Glow Pavilion”, at the Shenzhen Universiade Center, Longgang section of Glow Shenzhen. The Universiade Center is approximately 990 meters wide from east to west and 1050 meters long from north to south, covering an area of ​​520,000 m², serving as a major fitness and recreation venue for surrounding residents. . During our research, we found that there are few small-scale structures for the public to relax in, so how incorporating a small, pleasant space into the massive center became our original design intent.

© Chao Zhang
© Chao Zhang
© Chao Zhang
© Chao Zhang

We have chosen to place the installation in the central green area of ​​the Universiade Center. Although the green space is not specifically designed for relaxation, the citizens took it as a mini-park. In good weather, they bring blankets to picnic on the grass, and the children also love to play on the grassy slope. We aim to serve the public well through the works, add fun for children playing nearby, and create a comfortable place for night walkers. It can also provide space for small events such as workshops, lawn concerts and creative markets during the exhibition.

© Chao Zhang
© Chao Zhang

© Dalian Zhang
© Dalian Zhang

Absolute opening. To better integrate the artwork into the public’s leisure life, we designed a 360 degree open space in which a beam of 12 colored semi-circular lights gently wrap around the top. Through meticulous management of the elevation difference, we connect the floor of the pavilions with the grassy area smoothly, so that the citizens enjoying themselves in the landscape area can easily reach the interior of the pavilions. The cluster of pavilions forms a focal point in the central green area. After dark, it attracts people from all directions to rest here and enjoy the space, like a lighthouse. The pavilions take on an open form with an accessible ramp on one side of the wide floor, allowing people with pushchairs to easily enter the space.

© Chao Zhang
© Chao Zhang
© Chao Zhang
© Chao Zhang
Courtesy of Daxing Jizi Design
Courtesy of Daxing Jizi Design

Mushrooms & Chinese Lanterns. We were inspired by the structure of traditional Chinese lanterns for the shape of the pavilions. After careful study, we borrowed the framework of traditional bamboo lanterns and applied the traditional Chinese five colors of turquoise, soft yellow, purple red, tangerine red and jet black in the design. The designers wanted the beautifully round pavilions to evoke our beloved traditional Chinese lanterns and possess the wonderful appeal of nature’s beautiful creatures by looking like wild mushrooms from a certain angle. The pavilion domes are wrapped in colored, translucent and matte flexible films. The designers wanted the material to have a paper-like texture and let light through; its waterproof nature also makes the pavilions a temporary shelter for rainy days. During the day, the light-transmitting material shades some of the sunlight, ensuring the comfort of the space under the pavilions; After sunset, the lit pavilions emit soft, colorful light, making it a prominent public space at night. The pavilions offer citizens a place to interact with light and nature, a meeting place for rest and meditative relaxation, as well as a natural place for small events. On winter days with warm sunshine, people come to the beautiful pavilions to have a peaceful and enjoyable time.

© Chao Zhang
© Chao Zhang
© Chao Zhang
© Chao Zhang

Space for in-person social contact. As social media encroaches on our urban lives, virtual spaces and fragmented information keep us locked in our rooms, while the things that connect and bring us together become increasingly meaningless. Through the work, we hope to present a multifaceted understanding of how we perceive reality and nature and to encourage people to experience real life not just with their eyes, but with their body and mind. We hope that people will briefly take their attention away from digital devices and come to the pavilions to enjoy the subtle changes of light and shade created by the pavilions and surrounding trees, as well as to observe the beautiful surrounding environment and children playing. . Taking the relationship between humans and nature as an entry point, the installation offers a space for in-person social contact that seeks to examine, explore and empower our shared future.

© Chao Zhang
© Chao Zhang

Share.

Comments are closed.